14. december 2017

Jánošík: Bohatým bral a mladým repoval

Tlačová správa Žilinského samosprávneho kraja

Žilina 14. december 2017

Po minuloročnom úspechu videa o repujúcom Jurajovi Turzovi sa župa tento rok rozhodla podobným spôsobom spracovať aj osobnosť Juraja Jánošíka. Hoci podľa historikov Jánošík zbíjal iba jednu sezónu: v jeseni 1711 a celé leto 1712, stal sa najznámejším zbojníkom a Žilinský kraj sa právom môže nazývať Jánošíkovým krajom.
Video je vytvorené pri príležitosti 330. výročia narodenia Juraja Jánošíka, ktoré pripadá na január 2018. Vtipný videoklip je určený najmä mladým a má za úlohu nielen pobaviť, ale aj poučiť.
Repujúca verzia mapuje jeho narodenie v osade u Jánošov, krst v kostole vo Varíne, obdobie, kedy sa spoznal s Uhorčíkom, zbíjanie v kraji či nakoniec aj jeho odsúdenie v Liptovskom Mikuláši. V klipe tiež vystupuje Anička a jeho zbojnícka družina.
Predchádzajúce video o Jurajovi Turzovi zaznamenalo mimoriadny úspech. Na sociálnych sieťach ho videlo viac ako 143-tisíc ľudí a v prestížnej ankete Podnikové médium roka 2016 vyhralo cenu Absolútny víťaz v kategórii Virál. Za unikátne poňatie a odkaz ocenila odborná porota video aj Cenou PhDr. Mariána Matyáša pre ojedinelé projekty v oblasti podnikových médií.
Župa aj tento rok stavila na osvedčenú spoluprácu s rovnakým kreatívnym tímom, preto predpokladá, že video o repujúcom Jánošíkovi osloví ešte širšie publikum.
Video môžete vidieť na Facebooku Žilinského samosprávneho kraja alebo na kanáli Youtube.

Jarmila Ševčíková
Odbor informácií a zahraničných vzťahov

Aktualizácia: 18.12.2017