Noc výskumníkov

Základné ukazovatele prímestskej autobusovej dopravy

Základné ukazovatele prímestskej autobusovej dopravy od 1.1.2019

Objednané kilometre

Prepravení cestujúci

Úspora CO2 v kg

11. január 2019

Župa otvorila už dvanáste centrum odborného vzdelávania

11.1.2019, Žilina – Stredná odborná škola dopravná v Martine získala ako ďalšia škola v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja označenie Centra odborného vzdelávania.

„Po centrách zameraných na strojárstvo, automobilový priemysel, stavebníctvo, elektrotechniku, či iné odvetvia, má Žilinský samosprávny kraj vo svojom portfóliu už aj centrum zamerané na dopravu,“ uviedla predsedníčka ŽSK Erika Jurinová. Stredná odborná škola dopravná Martin-Priekopa (SOŠD Martin-Priekopa) získala oprávnenie používať označenie Centrum odborného vzdelávania a prípravy pre dopravu a telekomunikácie (COVaP pri SOŠD Martin-Priekopa). Centrum odborného vzdelávania a prípravy vzniká na podnet Ministerstva dopravy a výstavby SR a jedného z najväčších zamestnávateľov na Slovensku – Železníc SR.
Centrum zohrá dôležitú úlohu nielen v oblasti výchovno-vzdelávacej činnosti, ale aj v rámci celoživotného vzdelávania, ktoré môže škola ponúkať zamestnancom spoločnosti, ale aj verejnosti. „Centrum bude poskytovať žiakom školy odborné vzdelávanie a prípravu na vysokej kvalitatívnej úrovni a  zastreší spoluprácu so všetkými zamestnávateľmi v oblasti inovácií obsahu vzdelávania podľa potrieb a požiadaviek trhu práce. Je to veľká výzva,“ dodala županka. SOŠD Martin-Priekopa ponúka v aktuálnom školskom roku 2018/2019 štyri študijné a dva učebné odbory, a eviduje spolu 250 žiakov. Okrem Centra odborného vzdelávania a prípravy pre dopravu a telekomunikácie v Martine sa v Žilinskom kraji nachádza aj centrum zamerané na strojárstvo, automobilový priemysel, stavebníctvo, elektrotechniku, lesníctvo a drevárstvo, gastronómiu a služby, poľnohospodárstvo – kynológiu a informačné technológie. Podľa predsedníčky je odborné vzdelávanie a príprava pilierom nielen vo výchove a vzdelávaní v stredných školách v Žilinskom samosprávnom kraji, ale aj pilierom pre silnú ekonomiku našej krajiny. „Všetci sme si vedomí, že práve odborné vzdelávanie a príprava musia byť zamerané na prípravu žiakov stredných škôl tak, aby po jej ukončení našli úspešné uplatnenie sa na trhu práce a vytvorili si tak podmienky pre spokojný a naplnený život,“ zhrnula županka.

Galériu fotiek z otvorenia 12. centra odborného vzdelávania na SOŠ dopravnej v Martine si môžete pozrieť na našom Flickri.

Aktualizácia: 11.01.2019