Árva

Árva a Zsolnai kerület legészakibb részén terül el és 1660 km2-t fed. Északon közös határa van Lengyelországgal. A lakosság főleg az Árva folyó és annak mellékfolyóinak völgyében összpontosul, melyek a hegyekből folynak, mint a Beszkidi dombság, Chocsi hegyek, Kis és Nagy Fátra Nemzeti Parkok, Árvai Magura és Árvai Beszkidek, Polhorská dombság, Skorušina és végül a Nyugati Tátra-Roháče, melynek legmagasabb csúcsa a Baníkov - 2178 m t.f.m.

Árva egészen 1922-ig Árva vármegye része volt, ezután a Vágbesztercei vármegyéhez tartozott. A régiót 3 járás képezi. A járások székhelye néhányszor megváltozott a történelem folyamán, de 1996-tól Asókubin, Námesztó és Turdoss városokban van. A régió jelenlegi népessége eléri a 130 000 főt, akik 4 városban és 59 községben élnek.

Árva Liptóval együtt Zsolna megye legtöbb kulturális emléket számláló régiója. Nagyrészük vallási épület, melyeknek nagy a kulturális és történelmi értéke. A népi építészet emlékművei más régészeti lelőhellyel együtt történelmi emlékek speciális csoportját képezik. A turisták így a változatos kulturális emlékek egész sorát csodálhatják meg. A leghíresebb és legjelentősebb nemzeti műemlékek egyike az Árvai vár, mely Oravský Podzámok-ban van. Szlovákia leglátogatottabb váráról van szó, amely többek között különféle tematikus rendezvények és kiállítások által lett ismertté. Gyönyörű környezete több film kulisszájaként szolgált, beleértve a világ első Fekete-fehér horrorfilmjét a „Dracula“-t, melyet itt forgattak 1922-ben. Oravský Podzámok-ban, Árvanádasdon és Turdosson találhatóak védett városi övezetek. A podbieli népi építészet skanzenje a turisták kedvelt uticélja a 72 faháznak köszönhetően, melyek a régió hagyományos lakhatását képviselik. Azon emlékeket, melyeket érdemes meglátogatni, kiegészíti egy történelmi temető és a 120 m hosszú alsókubini oszlopos híd, a történelmi kisvasút Chmúrna – Tanečník, Oravská Lesná - ban, vagy az árvai falu múzeuma Zuberec-Brestová-ban. Nem lehet említés nélkül hagyni a 15. századi gótikus fatemplomot Turdosson. A város Europa Nostra Díjat kapott ezen egyedi templom megmentéséért, mely jegyezve van az UNESCO nemzeti világörökség részeként.

P. O. Hviezdoslav árvai múzeuma Alsókubinban fontos szerepet játszik a kultúra és a történelmi emlékek megőrzésében. A múzeumnak tárlatai vannak az Árvai várban, P. O. Hviezdoslav Irodalmi múzeumában a Florin házban, a Čaplovič könyvtárban és Martin Kukučín emlékházában Jasenová-ban. További kedvelt vonzóerő az Árvai Könyvtár és Galéria Alsókubinban és kirendeltsége a Mária Medvecká galéria Turdossban, valamint a Slanický művészsziget az Árvai vízduzzasztón Námestovo mellett.

Az idegenforgalom és utazás nem csak a városokban összpontosul, hanem néhány igen fontos természeti központban – pl. Roháče, Oravice és az Árva víztároló. Ezek a térségek a nyári és téli időszakban egyaránt vonzzák a turistákat az üdülésre, vidéki turizmusra vagy sportolásra való ideális feltételeikkel. Ilyen sportok például a gyalogtúrázás, hegyikerékpározás, lesikló síelés és futósíelés, vagy a vízi sportok, mint a windsurfing, jachting és a horgászás az Árvai víztárolón. Árva legszebb része a Nyugati Tátra és annak árvai része, melyet Roháče-ként ismerünk. A monumentális Roháče-i völgyet gyönyörű hegyek koszorúja veszi körül. Az éles és sírós Roháč emlékeztette az árvaiakat a sátán veszélyes szarvaira, ami valószínűleg a Roháče névhez is vezetett (rohy – szarvak). A természeti szépségekben gazdag vidék a Magas Tátra nemzeti park része. Felső Árva területe védett természeti rezervátum. Oravice község, amely a szlovák-lengyel határ közvetlen közelségében található, híres a jelentős gyógyhatással bíró gyógyvízéről és fekvéséből kifolyólag gyönyörű kilátást nyújt a Nyugati Tátrára.

A nemzetközi részvételű népművészeti fesztiválok és sportrendezvények hozzájárulnak ezen régió idegenforgalmához. Árva színpompás régiója tetszetős minden ide látogató számára – a történelem és építészet iránt érdeklődők számára, a természet és sportolás kedvelőinek, de azoknak is, akik a hagyományos népi kultúrát keresik.


Bottom navigation


Sekcie


Jazykové verzie webstránky