Liptó

Liptó régió 1970 km2 területen fekszik a Liptói völgykatlan keleti és nyugati részén, amelyet Alsó és Felső Liptó néven is emlegetnek. Liptó a Vág és mellékfolyói, a Fehér Vág és Fekete Vág vízgyűjtőterületet foglalja magába, amelyet a Nyugati Tátra, Magas Tátra, a Chocsi hegyek és a Nagy Fátra csúcsai vesznek körül. A legmagasabb csúcsa a Bystrá (2248 m t.f.m.). A régió központi részén található egy mesterséges víztározó, a 21 km2 kiterjedésű Liptovská Mara.

A terület a középkortól egészen 1923-ig Liptó vármegyéhez tartozott, majd a Tátraalja vármegye része lett. Jelenleg Liptó Zsolna megye legnagyobb régiója, a Liptószentmiklósi és a Rózsahegyi járás alkotja. A mintegy 133 000 lakosa 3 városban és 74 községben él. 
A régió 249 ingatlan és 479 ingó műemlékkel dicsekedhet, tehát szinte minden községre esik egy. Liptón van Zsolna megye legtöbb nemzeti kulturális emléke is – összesen tizenegy. A műemlékek skálája igen széles, itt található a Havránok várrom – korai vaskori régészeti lelőhely, középkori falfestmények a Ludrová-Kútyban található római katolikus templomban, a Fekete Sas Munkásház Liptószentmiklóson, a Szűz Mária római katolikus templom, a rózsahegyi városháza és Andrej Hlinka Mauzóleuma, a černovái vérfürdő sírfelirata és a Ružomberok-černovái vérontás emlékműve.

Liptó számtalan olyan történelmi épületet kínál, amelyek közelebb hozzák az elődök életmódját. Vlkolínec, a népi építészet védett rezervátuma bekerült az UNESCO világörökségbe. A népművészet iránt érdeklődő turisták meglátogathatják a Pribilinán levő skanzent is, Szlovákia legnagyobb kültéri népi bemutatóját, amely a szlovákok nemzeti hegyének, a Kriváňnak (2495 m t.f.m.) a lábánál található. A népzene és hagyományok kedvelőit szeretettel várják Východnán Szlovákia legnagyobb folklórfesztiválján, amelyet a hasonló nevű település évente megrendez. A Liptovský Krížben levő artikuláris evangélikus templom Liptó egy olyan helye, amelyet nem lehet kihagyni. A templomot 1693-ban szentelték fel, kizárólag fából készült, elkészítésénél semmiféle követ vagy vasat nem használtak. A látogató számos védett övezetet is talál, például Hybä, Liptovský Ján, Nižná Boca, Partizánska Ľupča, Stankovany-Podšíp és Východná községekben, de itt található Likava vára, a kastélyok Benešován, Liptovská Štiavnicán, Liptovská Teplán, Liptovský Hrádokon, Liptovský Jánban és máshol.

A régió gazdag termálvizekben, amelyek kedvező hatásúak az emberi szervezetre és a Lúčky és Korytnica gyógyfürdőkben használják őket. Termálfürdő található még Bešeňován és Liptovský Jánban. A turisták kedvelt célpontja még közép-Európa legnagyobb, egész évben nyitva tartó élményfürdője, a Tatralandia. Remek lehetőségeket nyújt a vízi sportok és a horgászat kedvelőinek a Liptovská Mara, ezért a nyári szabadságok és pihenés kedvelt helyszíne.

Liptó Szlovákia egyik legkedveltebb turisztikai régiója, mivel három nemzeti park található itt: Magas Tátra, Alacsony Tátra és Nagy Fátra. A környező hegyek magassága meghaladja a 2 000 métert és számtalan jól karbantartott, jelölt, különböző igényességű turistautat és kerékpárutat kínálnak, ahol minden lelkes túrázó megtalálja a számára legmegfelelőbbet. A természet kedvelő megcsodálhatják a varázslatos panorámát, a védett növény- és állatfajokat, vagy a különleges természeti képződményeket. A természetes hó mennyiségére való tekintettel a hegyek remek síelési lehetőéget kínálnak az év mintegy 5 hónapjában. A síelni vágyók meglátogathatnak számos síparadicsomot, mint a Malinô Brdo vagy Jasná pod Chopkom az Alacsony Tátrában, és sok mást. Az összes síközpont jól felszerelt felvonókkal, Jasná például 30 000 főszállítását tudja ellátni óránként a világ egyik legmodernebb felvonójával.

A régiót elhíresítették a földalatti kincsei is. A Demänovái Szabadság Barlang és a Demänovái jégbarlang, amely a világ elsőként felfedezett barlangjai egyike, az Alacsony Tátra Nemzeti Park északi részén találhatók és együttesen Európa legnagyobb barlangrendszerét alkotják a maguk 25 km hosszával.

Liptó az egész év során számos lehetőséget kínál az egyéni és csoportos sportolásra. A turisták rendelkezésére szállodák és magánjellegű szállások egész sora áll. Ez a régió, amely rendkívül gazdag a természeti adottságokban és műemlékekben egyaránt, Szlovákia idegenforgalmának egyik értékes kincse.


Bottom navigation


Sekcie


Jazykové verzie webstránky