Felső-Vágmente

A Felső-Vágmente mintegy 1097 km2 területen fekszik. A Zsolnai kerület északnyugati részén található. A terület nagyrészt hegyvidéki, itt található a Javorníky, a Szúlovi és Sztrázsovi hegyek, a Kis Fátra, a Kiszucai és Zsolnai dombvidék. A legmagasabb hegye a Nagy Fátrában található Krivány – magassága 1709 m tszf.

A Felső-Vágmente a középkortól 1923-ig közigazgatásilag Trencsén vármegyéhez tartozott. Később a Vágbesztercei megye részévé vált. Az 1996-os területrendezés során két önálló járásba, a Zsolnai és Biccsei járásba osztották szét. A 61 községében és 4 városában összesen 187 000 lakos él.

A Felső-Vágmente területén 216 ingatlan és 192 ingó műemlék található. Közülük a legjelentősebbek a régióban elszórtan elhelyezkedő várak. A nemzeti kulturális örökség részét képezi a biccsei reneszánsz kastély és Sztrecsény vára. Mindenképpen érdemes megnézni a további várakat is, például Lietava, Hričov és Súľov várát, vagy az Óvárat. A budatíni vár a világ legnagyobb drótos-kiállításáról híres. A Vág és a Kiszuca folyók összefolyásánál magaslik a megye székhelyén, Zsolnán. A város további látnivalót is kínál a művészetet kedvelő látogatóknak, az ismert szlovák festő, Vincent Hložník kiállítását. Az egyedülálló mesterművek a Vágmenti Galéria felújított tetőterében kerültek kiállításra. A Galéria felújítása 2010-ben kiérdemelte a CE.ZA.AR építészeti díjat és jelenleg a városközpont impozáns meghatározó eleme.

További jelentős nevezetességek Biccse és Rajec városok védett zónái. A hazai és külföldi látogatók megcsodálhatják a zsolnai 100 x 100 m területű Mariánum teret vagy az egyedi csicsmanii festett népi motívumokkal díszített faházakat, amelyeket 1977-ben a népi építészet rezervátumának mondtak ki. Turistacsalogató a Rajecká Lesnában található ún. Szlovák Betlehem, amelyez Jozef Pekara mester készített. A művészi fafaragás a Születést örökíti meg és a maga nemében a legnagyobb mozgó műemlék a világon. A kulturális emlékek közé sorolták a barokk író, J. I. Bajza predmieri emlékházát is.

Az idegenforgalom szempontjából a Felső-Vágmente az egyik legvonzóbb régió Szlovákiában. A kulturális és történelmi emlékhelyeken kívül számos lehetőséget nyújt az aktív pihenésre, több világhírű gyógyfürdő található itt és egyedülálló természeti kincsekkel is rendelkezik. Az itteni folyók, tavak és vízduzzasztók számtalan lehetőséget kínálnak a fürdésre, sporthorgászatra és a vizi sportokra egyaránt. A turisták kedvenc célpontja a Kis Fátra Nemzeti Park a maga 230 km hosszú jelölt turistaútjaival, valamint a Vrátna völgy által kínált idegenforgalmi, téli és nyári központokkal. Az ide látogatók nem hagyhatják ki szurdokvölgyeket és a Rozsutecot, amelyek Szlovákia legjelentősebb természeti rezervátumai közé tartoznak. A Kis Fátrába vezető turistautak kiindulópontja Terchová község, a legendás Juraj Jánosík szülőfaluja. A települést a jellegzetes folklórja, népművészete, valamint a Jánosík Napok elnevezésű nemzetközi folklórfesztivál tette ismertté, amelyet itt évente megrendeznek több mint 50 éve.

A régió egyik legfontosabb turisztikai attrakciója a Súľov sziklák. A bástyák, tornyok és oszlopok ezen romantikus világa néhány sziklavárost hozott létre és a Felső-Vágmente legcsodálatosabb helyei közé tartozik, és ez mintegy 20 km-re Zsolnától.


 

 


Bottom navigation


Sekcie


Jazykové verzie webstránky